Historie

Publicatie bericht 06-06-2021:


Helaas moeten wij u mededelen dat veel te vroeg en vrij plotseling is overleden

Gerrit Willem van Norel
– G.W. voor intimi – 

Grondlegger van de Pretendenthoeve en dressuurpaardenfokker van het eerste uur.
Wij gaan hem enorm missen, hij was onze grote inspirator, steun en toeverlaat.
 
Fam. Van Norel 

 

In 1969 is G.W. van Norel begonnen met zijn eigen fokkerij (daarvoor had hij de nodige ervaring opgedaan bij o.a. hengstenhouderij Fikse). Vanaf het begin af aan heeft G.W. van Norel zich gespecialiseerd in het fokken van dressuurpaarden. Zijn eerste goedgekeurde hengst was de KWPN-hengst Levade (v. Duc de Normandie), daarna volgden Niels  (v. Le Faquin xx) en Maarschalk (v. Enfant de Normandie).

In 1977 werd de (door Van Norel gefokte) hengst Pretendent goedgekeurd bij het KWPN. Dit was zijn eerste zelfgefokte goedgekeurde KWPN hengst. De fundering van de ‘Pretendenthoeve’.
Daarmee begon ‘Het dressuurgeweld uit Wapenveld!’……

Uit Pretendent fokte Van Norel o.a. de KWPN goedgekeurde dekhengsten Vanitas en Vincent.
Zowel Vanitas als Vincent hebben succesvol Lichte Tour- en Grand-Prix dressuur gelopen onder Annemarie Sanders-Keijzer. Beide hengsten zijn in de 90-er jaren overleden, maar hebben zeerzeker hun dressuurvererving achtergelaten op de Pretendenthoeve.

Uit Vincent heeft Van Norel de welbekende KWPN Keurhengst Cabochon gefokt. Uit Cabochon zijn vele top-dressuurpaarden geboren. Met de nationaal bekende “Cabochon-trein” die in 2003 door Nederland trok, hebben de kinderen van Cabochon het visitekaartje duidelijk achtergelaten. Helaas is Cabochon in 2004 overleden aan de ziekte van cushing. Enkele succesvolle topdressuur nakomelingen van Cabochon zijn, Odette (Lichte tour), No Excuse (Ned. kamp Z dressuur), Pays Bas (Lichte tour), Ovation (Grand Prix). En zo zijn er nog meer top dressuurpaarden van Cabochon gekomen, teveel om hier allemaal te beschrijven.

Met een vooruitziende blik heeft Van Norel destijds Oscar (Wolfgang x Nabuur x Courville xx) aangeschaft. We zijn heel blij met het nieuwe bloed van Oscar, met hem kunnen we onze dressuurfokkerij voortzetten. Oscar laat zien dat hij veel dressuurpotentieel in huis heeft.

Uit de eerste jaargang van Oscar is in 2004 is een zoon bij het KWPN goedgekeurd, namelijk Uphill (Oscar x Apollonios xx). Wij zijn erg blij met de fokkerij van Uphill! Uphill brengt het veelgevraagde dressuurpaard, werkwillig, extra bewegingen (zoals zijn naam al aangeeft, bergopwaarts!) en een chique exterieur!

Gezien de vele behaalde top-resultaten van Van Norel’s dressuurpaarden fokkerij heeft de heer G.W. van Norel in 2004 een mooie kroon op zijn werk verdiend, hij werd op 28 augustus 2004 door het KWPN gehuldigd als “fokker van het jaar 2004”.

In mei 2006 heeft de Pretendenthoeve Winningmood aangekocht, deze hengst is in datzelfde jaar goedgekeurd bij het KWPN. Deze mooie hengst heeft totaal nieuw dressuurbloed en kan zorgen voor bloedverversing/ bloedspreiding in de Nederlandse fokkerij en daarnaast de wens van het inzetten van goed bewegende paarden voor de dressuursport daarbij niet te vergeten!

Wij fokken dressuurpaarden voor ieder soort ruiter of amazone. Van hobbyruiter tot Grand Prix niveau. Eerlijkheid en werkwilligheid staan bij ons hoog in het vaandel! Daarnaast zien wij graag een aansprekend exterieur dat verankerd zit in de genen. Bij de Pretendenthoeve bent u aan het juiste adres voor bewezen dressuurfokkerij met toekomst!