Briljant

Uphill x Darlington, LT dressuur

Kleur: Bruin
Stokmaat: 1,68m
Goedgekeurd bij: KWPN

BRILJANT 
Afstamming: Uphill x Darlington

2018
Verkocht naar Amerika.

2016
Briljant komt terug naar Nederland. Femke Beljon neemt hem in training. De hengst is in Nederland voor de dekdienst beschikbaar.

2013
Diederik van Silfhout start Briljant in de Lichte Tour. Daarna wordt de hengst verleased naar het buitenland en daar voornamelijk als dekhengst ingezet.

2012
Briljant is kampioen van Gelderland geworden in de klasse ZZ Licht dressuur onder Diederik van Silfhout (outdoor KNHS regiokampioenschappen te Wezep). 

Verrichtingstest Briljant (mei 2009): Briljant heeft een werkwillig en eerlijk karakter met een goede instelling.
Briljant kreeg tijdens de verrichtingstest een 8,5 voor de stap, een 7 voor de draf, een 8 voor de galop, een 7,5 voor de houding en balans, een 8 voor de souplesse, een 8,5 voor de rijdbaarheid en bewerkbaarheid en een 8 voor de aanleg als dressuurpaard met een totaal van 79 punten slaagde Briljant.Onderzoekrapport:
Briljant is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft ruim voldoende bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is zuiver en zeer goed van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte met een goed gebruik van het achterbeen. De hengst klapt zich soms in de voorijzers, dit is gaande het onderzoek sterk verbeterd. De galop is krachtig, goed van ruimte en gedragen. In beweging heeft Briljant ruim voldoende houding en balans.  Als dressuurpaard heeft Briljant veel aanleg en geeft zijn ruiters een goed gevoel.Stalgedrag: Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.Veterinair rapport: Geen bijzonderheden.——————————————————————————————————————————-Moederlijn:De moeder van Briljant (ster pref prest merrie Ruzelma) is een dochter van Darlington. Gezien de vele succesvolle nationale dressuur resultaten van Darlington’s nakomelingen, werd Darlington in 2009 alsnog gezien door het KWPN als een “bewezen vererver”. Grootmoeder Liezelma is een Stermerrie. Overgrootmoeder Hiezelma (keur) was als driejarige kampioen van Gelderland en Nederlands reservekampioen op de KWPN merriekeuring. Hiezelma behaalde destijds een Ibop met AA 94 punten. Hiezelma is een dochter van Cabochon en een volle zus van de 3e bezichtigingshengst Moskowitz. Moskowitz is succesvol uitgebracht in de klasse Z2-dressuur door Christa Laarakkers en is daarna verkocht naar Amerika. De moeder van Hiezelma is de Ster Preferente Prestatie merrie Duzelma (v. Vanitas).
Uit moederlijn van Briljant; de “Zelma-stam”, komt ook:- de goedgekeurde KWPN hengst Juweel (v. Enfant de Normantie) ooit kampioenshengst van Nederland.
– de overgrootvader van Ojay (Grand-Prix dressuurpaard van Coby van Baalen) is Onedin. Onedin komt ook uit de “Zelma-stam”.Vaderlijn: 
De vader van Briljant is de succesvolle Lichte Tour dressuurhengst Uphill. Uphill is in 2009 Nederlands Ind. Kampioen ZZ-Z dressuur geworden onder Emmelie Scholtens. De grootvader van Briljant is de Lichte Tour dressuurhengst Oscar.

SPORTRESULTATEN:

Augustus 2012: 
Briljant (Uphill x Darlington) en Diederik ZZ-Licht dressuurkampioen, KNHS regio Gelderland
Afgelopen vrijdag wist onze hengst Briljant zich onder Diederik van Silfhout te selecteren voor de finale kur op muziek tijdens de KNHS regiokampioenschappen Gelderland in Wezep. Het was de tweede keer dat Diederik deze 6-jarige KWPN hengst op concours heeft uitgebracht, en met succes! Vandaag behaalde deze talentvolle combinatie bij de verschillende jury’s scores boven de 70% in het ZZ-Licht dressuur. Met deze mooie percentages zijn Briljant en Diederlik vandaag kampioen van de provincie Gelderland geworden! Tijdens de ereronde liet Briljant zich ook prima zien en toonde hij zijn extra dressuuraanleg! Ook met de harde muziek bleef Briljant goed bij de les! Echt een fijn en eerlijk karakter om mee te werken! Complimenten voor de organisatie (en de vele vrijwilligers) van dit mooie evenement. Het terrein lag er super bij! Hieronder ziet u enkele foto’s van Briljant tijdens de prijsuitreiking in Wezep. 

Mei 2012:
Briljant (onder Diederik van Silfhout) wint ZZ-Licht dressuur in Lunteren met 66% .

December 2010: 
Briljant en wint onder Emmelie Scholtens hengstencompetitie Zuidbroek
Briljant behaalde in de klasse L dressuur een totaalscore van 83 punten (met onder andere een 9 voor de stap en de galop).

Augustus 2010: 
Briljant (v. Uphill) op de vijfde plaats tijdens finale Pavo Cup bij de 4-jarige dressuurpaarden
In de finale van de 4-jarige dressuurpaarden is de goedgekeurde hengst Briljant onder Emmelie Scholtens vijfde geworden. Briljant kreeg tijdens het eerste onderdeel op de finaledag 79 punten en plaatste zich hiermee als derde paard voor het overrijden. Carl Hester gaf Briljant een 9. Seth Bosman waardeerde de hengst met een 8!

Mei 2009: KWPN hengst Briljant goedgekeurd bij het KWPN (Uphill x Darlington x Havidoff x Cabochon x Vanitas). Briljant is gefokt door de Gebr. Scholten te Emst en is in eigendom van de familie Van Norel. 

RESULTATEN FAMILIE

November 2012: Volle zus van Briljant slaagt met 80 punten voor EPTM merrietest Sleen De volle zus van KWPN-hengst Briljant, Eriezelma (Uphill uit Ruzelma ster pref van Darlington, fokker Gebr. Scholten uit Emst) van J.G. Smits uit Beuningen is voor de EPTM merrietest geslaagd met een mooie score van 80 punten. “Zij liet zich heel goed bewerken en liep een constante test. Ze heeft drie goede basisgangen waarbij de gedragenheid positief opvalt. Ook heeft ze veel balans van nature” aldus de jury.

November 2011: 
Hoogste IBOP dagscore voor volle zus van Briljant in Barsingerhorn (81,5 punt) 
Vandaag werden de IBOP proeven in Barsingerhorn verreden. De zwarte Uphill dochter Crystal behaalde hier onder Marie Jose Calis de mooie eindscore van 81,5 punt.
De puntenverdeling was alsvolgt:

 • Stap een 8,0 
  Draf een 8,5 
  Galop een 8,0
  Souplesse een 8,0 
  Houding en balans een 8,0 
  Rijdbaarheid en bewerkbaarheid een 8,5 
  Aanleg als dressuurpaard een 8,0

Juni 2011:
Volle zus van Briljant (Cristal) wint met overmacht de derde Subli-cup selectiewedstrijd op rij
In Juni 2011 wist Marie José Calis in Oud Karspel met de mooie merrie Cristal voor de derde maal een Subli-cup voorronde te winnen. Deze veelbelovende combinatie behaalde een score van 75,20% en stond ruim 6% los van de nummer twee in deze rubriek.

Juni 2011:
Volle zus van Briljant, Cristal (v. Uphill) wint tweede Subli-selectie wedstrijd
Tijdens het concours hippique in Beusichem stond afgelopen vrijdag de zesde wedstrijd in het kader van de KNHS-Subli kampioenschappen op het programma. De hoogste dagscore kwam op naam van Uphill-dochter Cristal, die onder Marie José Calis naar 79,60% bij de vierjarigen liep. Deze elitemerrie wist onlangs in Oostewolde ook al in de prijzen te lopen. Jurylid Adriaan Hamoen liet zich positief uit over de proef van Marie José Calis en Cristal. “Deze dochter van Uphill vertoonde veel tritt, heeft een super stap en kan goed van de grond af draven. In de rechtergalop liet Cristal zich al een beetje sluiten. Het lijkt absoluut een talent voor de toekomst.”